Cum alegi un Router
Este foarte important să alegem routerul în funcție de nevoi: vrem să fie aibă o viteză extrem de rapidă pe o rază mai mică? Sau vrem un router care să asigure o conexiune bună dar pe o rază mult mai mare? Există o multitudine de variante de routere pentru diferite nevoi. Routerele wireless sunt mereu îmbunătățite de către producători, iar ei adaugă noi funcții constant.Standardul wireless al routerului Wi-Fi reprezintă capacitatea device-ului. Standardele wireless în momentul actual sunt 802.11g, 802.11n, 802.11ac și 802.11ax. Cel mai înalt standard este 802.11ax, iar cele mai bune routere wireless în momentul de față sunt dotate cu această tehnologie și cu 802.11ac. 802.11ac a fost conceput să suporte conexiuni de peste 1GB. Dacă avem internet de 1 Gigabit, evident că avem nevoie de un router să suporte această viteză, mai ales dacă dorești să vizionezi conținut Full HD sau 4K. Dacă internetul tău are o viteză sub 600 Mbps, un router 802.11n este cel mai potrivit pentru tine.
Viteza routerelor Wi-Fi încep de la 350 Mbps, și cele high-end pot ajunge la viteze chiar și de 5400 Mbps. Ei bine, un router ce suportă o viteză de 1000 Mbps, adică 1 Gigabit, este ideal pentru aproape oricine. Routerele cu viteză mult mai mare sunt destinate birourilor sau locurilor unde internetul este folosit foarte mult. În plus, nu se merită să achiziționăm un router ce suportă viteze extreme, dacă internetul nostru nu depășește 1000 Mbps. De ținut minte este că, viteza netului este influențată și de distanța față de router, de pereți sau alte obstacole.
Securitatea - în lumea în care trăim, datele și informațiile pot fi accesate cu ușurință de către necunoscuți, așadar este imperativ să fim conectați corespunzător și sigur la internet. O rețea și o conexiune care nu este protejată poate fi o problemă, și va permite străinilor să se conecteze la internet folosind routerul tău. Un router wireless bun este dotat cu un sistem de securitate de tip WPA2 pentru a asigura o conexiune cu parolă, iar cele mai bune routere wireless au configurări avansate când vine vorba de securitate, precum firewall-uri, VPN, antivirus și altele.