Cum alegi un videoproiector de calitate
În funcție de sarcinile pe care videoproiectorul urmează să le îndeplinească, vei alege un aparat care să-ți ofere o experiență vizuală maximă. Spre exemplu, dacă vei folosi videoproiectorul pentru redarea de filme ca activitate principală, contrastul este partea cea mai importantă. Într-un sistem home cinema, încăperea în mod normal va fi cât mai întunecată, astfel accentuarea culorilor printr-un contrast de înaltă calitate iți va oferi o experiență apropiată de cea trăită în sălile de cinema.În schimb, pentru o prezentare la birou sau într-o sală de curs, unde încăperea va fi destul de luminată, important este ca videoproiectorul să aibă cât mai mulți lumeni astfel încât să compenseze prezența luminii în încăpere.
Numărul de lumeni
Un număr de 2000 sau 2500 lumeni ar fi ideal pentru un proiector montat acasă în spațiu închis, menit să proiecteze filme, meciuri etc. În schimb dacă plănuiești să folosești proiectorul mai mult pe timp de zi fară a întuneca camera de vizionare, ia în calcul achiziția unuia cu un număr ceva mai mare de lumeni, în jur de 3500-4000, păstrând lățimea ecranului în jur de 2 metri. La o lățime mai mare, lumenii se vor dispersa pe o suprafață mai mare, luminozitatea imaginii fiind astfel mai slabă, iar o luminozitate slabă înseamnă o imagine de calitate proastă.
Contrastul de culori
Contrastul videoproiectoarelor se încadrează în general intre 2000/1 și 4000/1, tot ce este peste aceste cifre va avea și un preț pe măsură. Ține totuși cont de faptul că un contrast de 4000/1 nu va fi perceput de ochiul uman ca fiind de doua ori mai bun decât cel de 2000/1, ochiul uman îl va percepe doar ca fiind puțin mai bun, așadar o investiție într-un constrast ridicat este inutilă.